Acasă » Cât de importante sunt sonorizarea și iluminarea pentru un eveniment transmis live

Cât de importante sunt sonorizarea și iluminarea pentru un eveniment transmis live

Conținutul video trebuie să fie de cele mai multe ori susținut de o iluminare bună și de o sonorizare clară. Gândește-te la primele clipuri de pe Youtube în care aproape că nu vedeai nimic. Acum lucrurile stau altfel. Creatorii de conținut au început să investească în aparatură performantă pentru a reda imaginea și sunetul cât mai bine. Aceleași principii se aplică tuturor tipurilor de videoclipuri, fie ele înregistrate sau transmisii live. Nu poți să faci o prezentare profesionistă dacă nu ai un suport audio excelent și o iluminare perfectă. Iată cum poți să îți îmbunătățești transmisiile live de pe internet.

Iluminare adecvată

Luminile sunt foarte importante atunci când vrei să prezinți un produs sau faci tutoriale. Produsul și funcțiile acestuia trebuie să fie înregistrate foarte detaliat de cameră. Pentru a reda o imagine clară ar trebui să ai un sistem de iluminare în 3 puncte, care să focuseze pe partea de interes. Aceste lumini așezate într-un triunghi iluminează subiectul, dar creează și senzația de adâncime. Prin urmare, înregistrarea va fi cât mai aproape de realitate.

Iluminarea te poate ajuta să redai detaliile cât mai fidele realității. De asemenea, oferă posibilitatea celui care te urmărește să perceapă toate amănuntele, chiar dacă tu te miști foarte repede. Spre exemplu, transmisiunile în direct ale Vlad Cazino, cazinou românesc, sunt iluminate perfect. Focusul este pus pe masa de joc, astfel încât tu poți urmări ce se întâmplă acolo, fără ca experiența ta să fie umbrită de mișcările dealerului. Iar în cazul jocurilor electronice vezi numai board-ul, nu și alte elemente care să îți perturbe experiența sau care să îți distragă atenția.

Sonorizare clară

Indiferent de tipul de clip pe care îl filmezi, tu transmiți un mesaj. Acesta trebuie să se audă foarte bine, chiar și atunci când ai sunet de fundal. Prin urmare, este important să investești într-un serviciu de sonorizare profesionist care să te ajute în acest sens. În cazul în care folosești mai multe microfoane trebuie să le coordonezi, deoarece dacă unul redă sunetul mai tare decât altul, atunci efectul final va fi neplăcut. De obicei acest lucru se poate rezolva la montaj, însă, dacă transmiți live trebuie să setezi microfoanele din boardul de mixaj pe tot timpul transmisiunii.

Un exemplu de urmat sunt transmisiunile live ale Vlad Casino. Aici sunetul mesei de joc este în prim-plan, iar muzica și alte sunete de fundal trec în plan secund. În cazul jocurilor electronice, sunetul care predomină este cel al mutărilor făcute de tine. Desigur, atunci când câștigi sunt inserate efecte sonore speciale pentru a te atenționa. Chiar dacă este o transmisiune live, sonorizarea este profesionistă, pentru a reda cât mai fidel experiența jocurilor de noroc din viața reală.

Exersează înainte de a transmite

Pentru a găsi cele mai bune setări de lumină și sunet atunci când faci transmisii live trebuie să exersezi. În cazul în care faci aceste filmezi dintr-o singură locație îți va fi ușor să găsești setările potrivite. Însă, dacă transmisiile tale live sunt variate, atunci ar trebui să adaptezi luminile și sunetul la fiecare mediu din care filmezi. Din acest motiv, trebuie să exersezi cât mai mult, pentru a reda cât mai realist mesajul. Desigur, atunci când aceste setări devin problematice pentru tine, poți oricând să angajezi un serviciu profesional de lumini și sunet.

Iluminarea și sonorizarea te ajută să creezi conținut de calitate, fie el și transmisiune în direct. Cu ajutorul acestora poți să transmiți mesajul cât mai aproape de adevăr, dar și să creezi un ambient plăcut și ușor de urmărit. Umbrele și zgomotul de fundal pot fi deranjante atunci când transmiți live, deoarece știrbesc din experiență. Din acest motiv este important să optezi pentru echipamente de ultimă generație care să redea cât mai fidel mediul care te înconjoară dar și mesajul pe care tu vei să îl transmiți. Sau poți, pur și simplu, să angajezi un serviciu profesional de lumini și sunet, care să te ajute să creezi un conținut cât mai realist.